Op het internet zijn tegenwoordig allerlei interessante ranglijstjes te vinden, waaronder een opsomming van de snelste honden ter wereld. Met name de windhonden, zoals de Greyhound, de Whippet, de Barzoi, de Sloughi en de Afghaanse windhond staan hoog genoteerd op deze lijst. Mede dankzij hun sierlijke, gelijnde lichaamsbouw – het zijn over het algemeen smalle, hoge honden – kunnen windhonden hoge snelheden behalen, vergelijkbaar met de supersnelle sprints van topvoetballers, die regelmatig via football streaming te zien zijn. Het verschil is dat windhonden deze hoge snelheden kilometerslang kunnen volhouden.

Bazen boven bazen

De gemiddelde snelheid van een windhond is ongeveer 50 km per uur. Er zijn windhonden die deze snelheid ver overtreffen: van de Greyhound is bekend dat ze snelheden van meer dan 70 km per uur kunnen behalen. Ofschoon de Barzoi, die ook wel Russische wolfshond of ‘tsarenhond’ genoemd wordt, de race tegen een Greyhound zal verliezen, is deze hond – dankzij het zorgvuldig fokken – inmiddels in staat om 57 km per uur te behalen. Het Russische woord ‘barzoi’ betekent dan ook ‘snel’.

Jachthond

De Barzoi heeft twee verschillende kanten. Deze hond is – net als alle andere windhonden – dol op beweging en wil niets anders dan door de bossen rennen en jagen: op konijnen, hazen, vossen en wolven. De Russische wolfshonden werden al in de 14e eeuw ingezet om de Russische jagers te assisteren bij de jacht op groot wild. Dit jachtinstinct is gelukkig nooit verloren gegaan. Een Barzoi is uitermate geschikt voor mensen die graag buiten en in beweging zijn. Deze hond zal in dat geval het ideale gezelschap zijn!

Als waakhond is de Barzoi totaal ongeschikt: hij of zij kan namelijk zeer terughoudend zijn tegenover vreemde mensen. Bovendien heeft de Barzoi een vrij rustig karakter, tenminste als hij of zij dagelijks voldoende de ruimte krijgt om te bewegen en te rennen. Dan is de kans groot dat deze windhond ’s avonds gezellig bij je op de mat ligt.