Deze vreemde, kale en volgens sommigen de lelijkste ter wereld zijnde honden zijn gefokt om een betrouwbaar maatje te zijn. Het is net of ze gedachten kunnen lezen. Als je uren in bed ligt zullen ze geen beweging maken en is het net of ze niet bestaan. Ondanks dat ze zeer atletisch zijn, zijn het erg luie honden die het prima vinden om weinig lichaamsbeweging te hebben. Ze zijn super sociaal binnen het gezin, maar vreemden zullen niet snel geaccepteerd worden. Het zijn erg toegewijde honden.

Kenmerken en persoonlijkheid

Ze behoren tot de gezelschapshonden, worden rond de 30 centimeter groot, wegen ongeveer 6 kilogram en worden gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud. Van oorsprong komen ze niet uit China, maar stammen ze af van honden in Mexico of Afrika. Helaas worden ze voor meerdere doeleinden gebruikt, zoals je in dit artikel kunt lezen. Het is soms hartverscheurend wat ze met de honden doen.

Er zijn twee soorten van de Chinese naakthond, namelijk de soort met haar op de kop en voeten, en de soort met een volle vacht. Beiden types worden geboren in hetzelfde nest. Het is een elegante en verfijnde hond. De Chinese naakthond is extreem overgevoelig en heeft veel behoefte aan aandacht. Hierdoor is hij behoorlijk behoeftig en aanwezig. Met bekenden gaat hij goed om, maar vreemden bijt hij zonder na te denken. Hierom is het belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt en de nodige training krijgt.

Het is daarnaast belangrijk om ze regelmatig een bad te geven, maar overgevoelig voor zonlicht en dergelijke zijn ze niet. Hierdoor zijn vele vochtinbrengende producten niet benodigd. Ze hebben meer haar dan je zou aannemen en kunt zien. Voor mensen met een allergie zijn ze zeker niet specifiek geschikt, juist om deze reden. Het hangt puur van de persoon af of ze resistentie genoeg hebben voor deze hond. De hond moet dan ook regelmatig naar de trimsalon. De vacht die aangroeit geeft namelijk huidproblemen en heeft enkel een belemmerende functie voor de hond. Ze zijn vatbaar voor een ziekte die op acne lijkt wanneer de haren aangroeien.

Kou kan dit hondenras niet goed hebben, maar warmte kan hij prima aan. Zelfs tot op hoogten dat je als eigenaar hardverzakkingen krijgt, omdat hij geen behoefte aan water en dergelijke heeft. Waar je zeker mee moet oppassen zijn vaccinaties, want hier zijn ze overgevoelig voor. Vele malen eindigt dit dan ook in ernstige afweerreacties.

Chinese naakthonden zijn geweldig als familiehond, want met zowel volwassenen als kinderen kunnen ze goed omgaan. Kijk echter wel uit met kleine kinderen, want zonder toezicht kunnen ze deze natuurlijk pijn doen. Met volwassenen spelen ze spelletjes, en vanwege hun hoge intelligentie vinden ze het geweldig om op de bank te knuffelen en kunnen ze zeer actief zijn.

Hun grootste probleem is verlatingsangst. Hierdoor kunnen de buren nogal last hebben van het geblaf en jijzelf van hun destructieve gedrag. Ze doen er alles aan om te ontsnappen. Graven, klimmen en wat je maar kunt bedenken om te ontsnappen. In een rustige buurt heb je een rustige hond, maar als het druk is zullen ze hierop reageren en kun je gek worden van het geblaf. De ruimte, huis of woning maakt geen verschil. In het algemeen heb je een geweldige gezinshond die sociaal en speels is, aanhankelijk en schattig, maar het is belangrijk om ze niet te onderschatten.