Er zijn vele hondenrassen in de wereld waar bijna niemand van heeft gehoord. Gedeeltelijk komt dit, omdat ze alleen goed gedijen in hun eigen klimaat en land. Gedeeltelijk komt het doordat ze erg prijzig zijn en niet op grote schaal gefokt worden.

1. Azawakh

Deze hond komt oorspronkelijk uit de Sahara. Ze werden met name gebruikt voor de jacht op gazelles en andere dieren die daar leven. Ze zijn slank en atletisch, waardoor ze snel en wendbaar zijn. Ze zullen alles achtervolgen wat beweegt. Ze zijn niet erg tolerant naar onbekende mensen en kunnen niet goed gedijen in een koud klimaat.

2. Thaise Ridgeback

Deze hond komt oorspronkelijk uit Thailand. Ze werden met name gebruikt voor de jacht en als waakhond. Ze staan bekend om het feit dat ze erg beschermend zijn naar hun baas en huis toe. Het zijn erg gespierde honden, waardoor ze goed zijn in behendigheidssporten. In een koud klimaat kunnen ze niet goed gedijen.

Deze hond komt oorspronkelijk uit Hongarij en is verwant aan de Rastafari hond de Puli. Puli’s hebben dreadlocks en Mudi’s zijn kortharig, maar dit haar is wel gekruld en erg dik. De Puli en Mudi zijn in 1930 uit elkaar gehaald, omdat de Mudi meer geschikt was voor boerderijwerk en de Puli voor schapen hoeden. Doordat ze over een eindeloze energie beschikken zijn deze honden zeer geschikt voor behendigheidssporten. Hierdoor zijn ze ook moeilijk binnenshuis te houden.

Deze hond komt oorspronkelijk uit Mexico. Ze staan bekend als de eerste gedomesticeerde hond op het Amerikaanse continent. Er zijn afbeeldingen van Maya, Azteken en Colima indianen gevonden waarop deze honden te zien zijn. Ze werden gebruikt als waakhonden en er werd geloofd dat ze helende gaven bezitten. Doordat ze kaal zijn stralen ze direct hun lichaamswarmte af, als ze tegen je aanliggen en dit kan hun helende gaven verklaren. Ze staan bekend om hun intelligentie, kalmte en loyaliteit tegenover hun baas. Deze honden heb je in drie verschillende maten, van medium tot zeer klein.

5. Kaukasische Ovcharka / Berghond

Deze hond komt oorspronkelijk uit Rusland. Ze werden gebruikt om op beren en ander wild te jagen, maar ook werden ze ingezet als waakhond voor het vee. Ze hebben drie verschillende lengtes van de vacht kort, middellang en lang. Het zijn sterke, grof gebouwde honden die nogal territoriaal kunnen zijn. Tegenover vreemden zijn ze zeer wantrouwend. Door hun dikke vacht gedijen ze niet goed in een warm klimaat.