Hondenrennen is net als paardenrennen een sport. Deze sport wordt over de hele wereld uitgevoerd en er worden vaak weddenschappen bij afgesloten. In dit artikel bespreken wij de meest gebruikte hondenrassen voor deze sport. Deze honden zijn extreem snel.

1. De Greyhound

Dit is een hond die bekend staat om de bizarre snelheden die hij kan behalen. Ze kunnen snelheden tot 72 km per uur behalen. Om deze reden is het in de meeste landen ook verplicht om ze aangelijnd te houden, want ze bijhouden gaat je niet lukken. Ze worden daarnaast ook in andere sporten gebruikt, zoals behendigheid. Ze staan bekend om hun milde en lieve karakter. Tegenover vreemden zullen ze zeker niet agressief reageren. Ze zijn zeer wendbaar en hebben een licht gewicht. Ze zien er misschien fragiel uit, maar dat zijn ze zeker niet. Het zijn erg pezige honden en echte sprinters. Lange afstanden rennen is niks voor hun. Ondanks hun hoge energielevel vinden ze het ook heerlijk om uren te slapen. Ze zijn oorspronkelijk gefokt als jachthond en komen uit Egypte voor zover bekend. Het is een van de oudste hondenrassen in de wereld en je vind ze terug op vele oude afbeeldingen. Vele Greyhounds worden na hun leven in het hondenrennen ter adoptie aangeboden aan gezinnen.

2. Saloeki / Perzische windhond

Deze hond kan in een sprint tot wel snelheden van 97 km per uur behalen. Gemiddeld zijn ze een iets minder snel dan Greyhounds, maar ze zijn wel in staat om langere afstanden te rennen. Ze komen oorspronkelijk uit Iran. Oorspronkelijk werden ze als jachthond gebruikt om met name te jagen op gazelles. Ze zijn gerelateerd aan de Afrikaanse Sloughi en de Afghaanse windhond. Sinds 1840 worden ze puur gefokt in zowel het Midden Oosten als in Europa. Salouki’s kunnen kort haar hebben of een soort van donsvacht. Hun haar is erg zacht en ze komen in vele kleurvariaties voor. Het zijn rustige, terughoudende honden ondanks hun hoge energielevel. Ook voor deze honden geldt dat het niet slim is om ze los te laten lopen, aangezien ze overal achteraan rennen en waarschijnlijk niet terugkomen.

Niet echt hondenrennen, zoals je in dit filmpje kan zien, maar wel een grappig feitje is dat er ook een surfcompetitie voor honden bestaat.

In hondenrennen is het heel normaal dat er weddenschappen worden afgesloten. Zoals je op deze link kan zien https://unibet.org/be-nl/ gebeurd dit ook vaak in online casino’s.

Een hondenras waarvan je het niet zou verwachten, maar dat ook erg grote snelheden kan behalen is de Dalmatiƫr. Hij kan snelheden behalen tot wel 60 km per uur en heeft een groot uithoudingsvermogen. Dit maakt hem ideaal voor lange afstanden te rennen. Ondanks dit gegeven zie je ze bijna nooit in het hondenrennen.

Deze hond komt oorspronkelijk uit Rusland, maar is zeer gerelateerd aan de Afghaanse windhond, de Saloeki en de Taigan. Hij kan snelheden behalen tot 57 km per uur. De hond komt in vele kleurvariaties voor. Oorspronkelijk werd deze hond gebruikt voor de jacht op wolven. Tot op de dag van vandaag wordt tijdens jachtproeven gebruik gemaakt van de Barzoi en wolven. Twee of drie honden worden losgelaten en zodra ze de wolf hebben ingehaald bijten ze hem langs de zijkant en houden hem stil totdat de jager arriveert. De jager dood de wolf dan met een mes.

Sledehonden en sledehondensport

Een minder bekende, maar wel in Europa uitgeoefende sport is het zogenaamde slederennen. Hiervoor zijn maar enkele hondenrassen geschikt en dat zijn ook de enige waarvan is toegestaan dat ze een “voertuig” voortrekken. De hondenrassen die hiervoor gebruikt worden zijn de Alaskan Malamute, Groenlandse Hond, Samojeed, Siberische Husky en Eskimohond. Al deze honden komen van oorsprong uit koude gebieden. In Alaska wordt elk jaar de moeilijkste wedstrijd in deze sport aangeboden. Alleen de beste honden en mushers (hondenmenners) kunnen deze wedstrijd aan. Het is een spektakel om te zien hoe deze wedstrijd verloopt.